Bemutatjuk az automatizált szállítás és telepítés előnyeit

 

Varázsszóként terjed a DevOps kifejezés, amely a szoftverfejlesztés és az üzemeltetés lehető legszorosabb együttműködését, ezáltal a leghatékonyabb, leggyorsabb munkavégzést segíti elő. Cikksorozatunkban bemutatjuk a DevOps Landscape területeit, elsőként a folyamatos integrációt, szállítást és telepítést egyesítő CI/CD-t.

 

Magasabb szintű együttműködés a CI/CD célja

A rend kedvéért szögezzük le: a CI a Continuous Integration, azaz a folyamatos integráció, a CD pedig a Continuous Delivery, azaz a folyamatos szállítás, vagy a Continuous Deployment, azaz a folyamatos telepítés rövidítése. Ezeket együtt emlegetik, hisz egymásra épülnek, kiegészítik a folyamatokat. A CI/CD olyan üzleti kultúrát, működési elveket és gyakorlatokat valósít meg, amelyek lehetővé teszik a szoftverfejlesztő teamek számára, hogy a kódváltozásokat gyakrabban és megbízhatóbban vezessék be, ezáltal elérhetővé válik az új termékek és funkciók mielőbbi piacra dobása. A CI/CD bevezetésével a korábban manuálisan elvégzett feladatok tekintélyes része automatizáltan lesz végrehajtható. A folyamatos integráció és szállítás magasabb szintre emeli a fejlődni akaró cég működését: olyan képességek tartoznak bele, amik biztonságos, gyors és fenntartható módon segítik elő a szoftveres változtatások megismerését a felhasználók számára.

Azonnal elérhető változtatásokat nyújt a folyamatos integráció

A CI egy fejlesztési gyakorlat, ennek részeként a szoftverfejlesztők ideális esetben naponta többször, minden módosítás alkalmával integrálják munkájukat, így a kisebb korrekciók is szinte azonnal elérhetővé válnak. Minden változást az automatikus rendszeren keresztül vizsgálva (statikus és dinamikus code check), tesztelve (unit, functional, esetenként integration tesztek) a fejlesztők azonnal információt kapnak a code change minőségéről. A manuális code review része lehet a folyamatnak, azonban az, hogy ez melyik fázisban történik, változhat. A folyamat első építőeleme egy verziókezelő rendszer, ahol nyomon követhetőek a változások, illetve a szoftver aktuális verziója, amely mindig stabil minőségű. A közös platformon végrehajtott módosítások után indul a beillesztési folyamat, amely során a változtatások állandó ellenőrzés és tesztelés alatt állnak, rendszeresen igazolják és érvényesítik azokat, így a legkorábban azonosítani lehet az esetleges integrációs hibákat. Ezzel a módszerrel a fejlesztői csapat időt nyer, hisz jelentősen lecsökken a javítandó kódok mennyisége.

Csökkentett kockázatot eredményez a folyamatos szállítás

A CD a CI-re épül, annak elért eredményeit teszi szinte azonnal kiadhatóvá – segítségével a szoftver mindig készen áll a biztonságos, kiszámítható, megbízható telepítésre. A folyamatos szállítás automatikusan biztosítja az új funkciókkal ellátott, befejezett kód eljuttatását a megfelelő helyekre, így gyorsabban, rendszeresebben érkezhet visszajelzés a felhasználók részéről a friss fejlesztések alkalmazhatóságáról, illetve a fő teljesítménymutatókról. Mit eredményez ez az eljárás? Csökkentett kockázatot, azonnali javítási lehetőséget, ezáltal magasabb színvonalú produktumot és elégedettebb ügyfelet.

Kiváltja az emberi tényezőt a folyamatos telepítés

A folyamatos integráció és szállítás mellé az eljárás utolsó elemeként a folyamatos telepítés is becsatornázható. Ez kiterjeszti az automatizációt azzal, hogy emberi tényező nélkül telepíti a szoftvert, éppen ezért annak mindig olyan állapotban kell lennie, ami értékes a felhasználók számára. A cél a kód megírása, valamint az annak új ügyfelek általi használata közötti idő minimalizálása.

Versenyelőnyt jelent cége számára a CI/CD pipeline

A folyamatos integráció, szállítás és telepítés, azaz a CI/CD pipeline érezhetően lecsökkenti a piacra jutás idejét, a hibalehetőségek számát és a regresszió esélyét, ezáltal versenyelőnyt eredményez. A rendszer bevezetése kimutathatóan pozitív hatással lehet a cég vagy szervezet egészére. Hogy néz ki ez a folyamat? Magában foglalja a tervezést, a kódolást, a tesztelést, az integrációt, a szállítást, az érvényesítést és a telepítést. A CI/CD minimalizálja a leállások idejét és költségét, ezzel jelentős összeget takarít meg a vállalati büdzsének. Szintén hasznos, hogy az automatizált folyamatokkal gyorsabb és stabilabb lesz a működés: rövidebb kiadási ciklusok és rögzítési idő, kevesebb emberi erőfeszítés és hiba ezeknek a hozománya.

Miben segíthet a Qualysoft?

A kooperáció során szakembereink az ügyféllel közösen vizsgálják meg a cég informatikai környezetét, szervezeti folyamatait, értékfolyamát és tech-stackjét, majd kiértékeljük ezeket. Ezt követően kidolgozzuk a CI/CD pipeline-ok és a folyamatfejlesztések koncepcióját, architektúráját, megtervezzük és megvalósítjuk az infrastruktúrát, majd modernizációs ütemtervet készítünk a további alkalmazások beillesztéséhez, üzleti szintre méretezéséhez. Mindezt a Qualysoftnál a jelenleg elérhető legmagasabb színvonalon kínáljuk!

Tags
agile CI/CD DevOps