Folyamatos ellenőrzés és naplózás – proaktív hibaelhárítás a modern informatikában

 

Ha bárki azt gondolja, hogy a DevOps és a fejlesztői munka kizárólag a programozásról és a kód megírásáról szól, az hatalmasat téved. A modern informatika sokrétű és szerteágazó tudomány, amelynek számos részterület a szerves részét képezi. Ezek közé tartozik az ellenőrzés és naplózás (monitoring and logging) folyamata is.

 


Mit takar az ellenőrzés?

Ha röviden szeretnénk leírni, mit jelent az ellenőrzés folyamata, azt is mondhatnánk: ez egy folyamatos megfigyelés. Az informatikában összefoglaló néven monitoring, amelynek a feladata az, hogy visszajelzést adjon az élesben futó rendszerek aktuális állapotáról. Képet fest az alkalmazások teljesítményéről, használati mintákat rögzít annak érdekében, hogy biztosak lehessünk abban: az eszköz, amiért felelősséggel tartozik, elérhető legyen, illetve megfelelő minőségben működjön. Üzleti szempontból a megfigyelés vonatkozhat az egész infrastruktúrára, egy szolgáltatásra vagy egy alkalmazásra.

A cél a megfigyeléssel az, hogy minimálisra csökkentsük az alábbi két mérőszámot.

Természetesen a megfigyelés minősége attól is függ, milyen rendszerrel dolgozunk. A felhő esetében a mögöttes infrastruktúrát a szolgáltató felügyeli, azzal nekünk nem kell foglalkoznunk, így a megfigyelés az alkalmazásokra korlátozódik.

Érdekesség: az automata kommunikáció, amely a folyamatos megfigyelésből származó adatokat továbbírja, telemetria néven ismert.


A folyamatos ellenőrzés típusai

A fentieken kívül megkülönböztethetünk megfigyeléseket a proaktív, illetve reaktív felosztás mentén is. Előbbi – és ide tartozik a DevOps által alkalmazott megfigyelés – arra koncentrál, hogy a problémákat még azok megjelenése előtt leleplezze, ezáltal gyors megoldással tudjon reagálni a felmerülő helyzetre. Ebből kifolyólag a reaktív megfigyelés a már megtörtént eseményekre reagál.


Miért jó a folyamatos ellenőrzés?

A folyamatos ellenőrzés fogalma a DevOps esetén azt a technológiát jelöli, amelynél a fejlesztés minden szakaszát megfigyeljük. Ez abban segít, hogy az alkalmazások és az infrastruktúra megfelelő állapotban, teljesítménnyel és megbízhatósággal bírjon a fejlesztéstől az élő környezetbe való beillesztésig.


Mindent összefoglal a naplózás

A folyamatos megfigyelés nem működhetne a naplózás, azaz az események, hibák és figyelmeztetések listázása, illetve lejegyzése nélkül. Ez az ellenőrzés reaktív eleme abból a szempontból, hogy ha valami, amit előre beállítottunk, megváltozik, a naplózó rendszer erre reagál. A legegyszerűbb felosztás alapján, ha egy riasztás elér egy küszöbértéket, a rendszer válaszol rá a beállításoknak megfelelően. Ez a reakció a legtöbb esetben egy figyelmeztetés küldése annak, aki döntést hozhat. A megfelelő minőségű naplózás elegendő információt jegyez le azért, hogy a döntéshozó tiszta képet kapjon a hibáról, majd annak megfelelően, időben tudjon cselekedni.

A legismertebb ellenőrző és megfigyelő eszközök közé tartoznak a Nagios, a Consul, az Azure, a Monitor, a Zabbix, a Prometheus és az Amazon Cloudwatch alkalmazásai.

Miben segíthet a Qualysoft?

  • A meglévő ellenőrző rendszerek felülvizsgálatában és egy jövőbeli fejlesztéseket tartalmazó ütemterv elkészítésében.
  • A fejlett ellenőrző és naplózó megoldások megtervezésében és kivitelezésében.
  • Az ellenőrző rendszerek összehangolásában az infrastruktúra-mint-kód rendszerével.
Tags
DevOps monitoring logging