Önfejlesztő IT könyvek a karantén idejére

Szórakoztató tanulás

Üzleti könyvek említésénél sokaknak talán a kicsit szárazabb, tankönyvi példák jutnak az eszébe. Vaskos kötetek elemzésekkel, grafikonokkal és szakkifejezésekkel teletűzdelve, melyek egy adott üzleti szegmens leírására és megismertetésére fókuszálnak. De miért is korlátoznánk le magunkat a könyvesbolt egyetlen részlegére? Miért akarnánk kizárni magunkat a szórakoztatva tanulás élményéből?

Az üzleti novellák, elemzések és száraz leírások helyett kitalált történeteken keresztül mesélnek nekünk egy adott problémáról. Sokszor szókratészi módszerrel, kérdések és párbeszédek formájában vezetik el az olvasót a megoldáshoz. Megértésükhöz nem szükségesek mély szakmai ismeretek és a cselekménnyel, illetve a különféle szereplőkkel való azonosulás segítségével a megszerzett tudás is mélyebben rakódik le; hiszen azok az emlékeink melyekhez érzelmeket is tudunk társítani mélyebben vésődnek be.

A mostani blogbejegyzésben pár ilyen üzleti novellát szeretnénk ajánlani az IT világából, azoknak, akik szórakoztató és hasznos olvasnivalót keresnek maguknak egy hosszabb hétvége vagy szabadság idejére.

Egy IT vezető kalandjai (The adventures of an IT leader)

4227.JPGJim Barton, az IVK Corporation hitelosztályának operációs vezetője az újdonsült CEO irodájában szembesül azzal, hogy előléptették; mostantól ő a cég új CIO-ja. Barton örömét csupán egyetlen dolog árnyékolja be, halvány fogalma sincs az IT-ról...

Mi határoz meg egy jó IT vezetőt? Hogyan lehet eredményesen és párhuzamosan kezelni az új technológiák okozta kihívásokat, az alvállalkozók és munkavállalók viszonyrendszerét és az üzleti elvárásokat?

Az olvasók Barton izgalmas és sokszor humoros történetén, tanulási folyamatán keresztül ismerhetik meg azokat a feladatokat, kihívásokat, amelyek egy IT felsővezető mindennapi tevékenységei közé tartoznak, és a könyv végére azt is megérthetik, hogy pontosan mit is jelent az a tanács, melyet a főhős a karrierje elején kapott: Tudd, hogy mi az, amit nem tudsz!

A Harvard Business School gondozásában megjelent novella, három egyetemi oktató közös alkotása és számos üzleti kurzus tananyagában is helyet kapott már.

A Főnix projekt (The Phoenix Project)

914-sUgELZL.jpgBill Palmer, Tech Ops vezető, egyik reggel az irodába érve értesül róla, hogy két közvetlen vezetőjét is elbocsájtották ezért Ő örökölte meg az IT üzemeltetés alelnöki pozícióját. Az üzemeltetését, amely jelenleg túlélő módban funkcionál. A hibajegyek és a katasztrofális release-k kezelése mellett, Bill a cég legújabb masszív fejlesztése, a Főnix projekt üzembehelyezéséért is felelőssé vált.

Vissza lehet húzni a szakadék széléről egy operatív IT részleget? Fel tud támadni hamvaiból egy, már elindulása előtt kudarcra ítélt IT projekt?

Gene Kim, az Accelerate, State of DevOps egyik alkotója és társszerzői ezekre a kérdésekre is keresik a választ, a Lean gyártási alapelvek és IT üzemeltetés párhuzamainak bemutatás mellett.

A Cél (The Goal)

9780566086656_p0_v5_s550x406.jpgAlex Rogo három hónapot kap az igazgatósági tanácstól. Ha ezalatt nem sikerül javítania gyárának termelékenységén, a gyárat bezárják és minden dolgozója, őt magát is beleértve, az utcára kerül.

A tanácstalan Alex váratlan segítségre talál egyik ismerőse személyében, aki egy új szemlélettel ismerteti meg, teljesen átformálva addigi nézeteit a produktivitással és a folyamatok rendszerezésével kapcsolatban.

A Cél a TOC (Theory of Constraint) vezetési paradigmával foglalkozó könyvsorozat első kötete, amely a komplex működési folyamatok optimalizálásával foglalkozik és sok hasonlóságot mutat a Kanban módszertannal is.

Elijahu M. Goldratt könyve 21 nyelven jelent meg és több mint hárommillió eladott példányával felkerült a Time magazin 25 legnagyobb hatású üzleti könyveinek listájára is.

Kell egy csapat (The five dysfunctions of a team)

The-Five-Dysfunctions-of-a-Team_-A-Leadership-Fable.png„Nem a pénz, nem a stratégia, nem a technológia, hanem a csapatmunka a versenyképesség legmeghatározóbb tényezője. Ha mindenkit rá tudunk venni, hogy egy irányba evezzen, vezető pozíciót szerezhetünk bármely iparágban, bármelyik piacon, bármely versenytárssal szemben.”

Patrick Lencioni bestseller-e egy informatikai cég új vezérigazgatójának története, aki egy formabontó módszer segítségével próbálja meg újra formálni a cég szétforgácsolódott igazgatósági tanácsát.

A könyv elsősorban nem az IT-val, hanem a csapatok működési zavaraival foglalkozik és azzal, hogy hogyan tudjuk ezeket elkerülni.

Mindannyian megszoktuk már, hogy csapatban dolgozunk. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha valamiben akkor ebben biztosan nem szorulunk fejlődésre. A Kell egy csapat elolvasása után valószínűleg rá fogunk jönni, hogy csak nagyon kevés igazán effektív csapat létezik és ezeknek kialakítása jóval nehezebb feladat annál, mint ahogy azt eddig képzeltük.